Ben je aandeelhouder van een BV, dan was je tot enkele jaren geleden niet aansprakelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie. Op 1 oktober 2012 is dit veranderd, want op dit moment is de Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht in werking getreden. Wat deze wet precies inhoudt en wat dit betekent voor jouw aansprakelijkheid als aandeelhouder, lees je op deze pagina.
De Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht: een korte introductie
De Wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht is in het leven geroepen om het opzetten van een BV gemakkelijker te maken en aandeelhouders meer vrijheid te geven bij het starten van een besloten vennootschap. In de wet is het startkapitaal van 18.000 euro bijvoorbeeld afgeschaft, waardoor het starten van een BV toegankelijker is voor veel ondernemers.
Tegenover deze flexibilisering staan wel enkele belangrijke voorwaarden. Zo is het gemakkelijker een bv op te starten, maar zijn aandeelhouders wel sneller aansprakelijk voor de acties van de BV. Wordt er bijvoorbeeld dividend uitgekeerd aan aandeelhouders terwijl er nog rekeningen open staan bij crediteuren, dan kunnen aandeelhouders hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Wordt een BV verkocht aan een dubieuze koper en kan de organisatie hierdoor de verplichtingen aan schuldeisers niet meer nakomen, dan kan dit ook op jouw bordje als aandeelhouder komen.
Aandeelhouder van een bv? Houd rekening met extra aansprakelijkheid
Het is belangrijk om te weten dat de nieuwe wet niet alleen geldt voor bedrijven die na 1 oktober 2012 gestart zijn, maar voor alle BV’s in Nederland geldt. Ben je al langer actief als aandeelhouder binnen een BV die al langer bestaat, dan heb je dus alsnog te maken met de wet en de extra aansprakelijkheid binnen jouw positie van de BV. Houd als aandeelhouder van een bv daarom extra rekening met de aansprakelijkheid van jouw positie en schakel een van onze notarissen in. Zo hebben wij kantoren in Amsterdam, Rotterdam maar ook een notaris in Assen in ons netwerk.
Geef een reactie