Uit uitspraken die de laatste jaren op het gebied van bv-recht door diverse rechtbanken zijn gedaan blijkt dat een DGA (directeur-grootaandeelhouder) sneller dan vroeger aansprakelijk wordt gesteld na een aandelenoverdracht. We bespreken hier een voorbeeld van een DGA die de aandelen van de bv aan een koper overdeed die onbetrouwbaar was.
Aansprakelijkheid na aandelenverkoop
Het voorbeeld dat we hier noemen is afkomstig van de Rechtbank Oost-Brabant. Het betreft een bv die anderhalf jaar na de aandelenoverdracht failliet is gegaan. De Rechtbank heeft vastgesteld dat in dit geval de voormalige DGA niet serieus uitgezocht heeft of de koper wel betrouwbaar was. Hij had kunnen weten dat deze persoon verkeerde bedoelingen had. Hij wilde echter met de aandelenverkoop de financiële verliezen van de bv ontlopen en zo zelf buiten schot blijven.
In het geval van dit faillissement is de curator een procedure begonnen tegen de verkoper van de aandelen om hem aansprakelijk te stellen voor het financiële tekort. De verkoop van de aandelen is vervolgens als ‘onbehoorlijk bestuur’ bestempeld. De Rechtbank vindt dus dat de DGA zijn taken niet op een manier heeft uitgevoerd zoals je mag verwachten.
Sinds 2012 steeds meer uitspraken in het nadeel van de DGA
Bovengenoemde zaak is slechts een van de talloze voorbeelden waaruit blijkt dat de eisen strenger zijn geworden als het gaat om de aansprakelijkheid na aandelenverkoop door de DGA. Sinds de vereenvoudiging van het bv-recht in 2012 blijkt dat de verkoop aan een onbetrouwbare koper vaker persoonlijke aansprakelijkheid tot gevolg heeft voor de DGA.
Ondersteuning door een gerenommeerd notariskantoor
Bent u op zoek naar een notariskantoor met veel expertise? Vul dan ons formulier in en laat uw gegevens achter. Dan kunt u snel gebruik maken van de scherp geprijsde dienstverlening van onze notaris in Zwolle of een andere vestigingsplaats bij u in de buurt.
Geef een reactie