Inhoud
Toetreden in een VOF zorgt voor heel wat papierenwerk. Een recente uitspraak van de Hoge Raad vergroot aanzienlijk de waarde van een uitgebreid onderzoek omdat een nieuwe vennoot ook hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden die gemaakt zijn door de VOF voor de toetreding.
Afzonderlijke aansprakelijkheid
Bij een Vennootschap Onder Firma of kortweg VOF en de Commanditaire Vennootschap (CV) hebben alle vennoten afzonderlijk een hoofdelijke aansprakelijkheid voor alle de betrokken vennootschap gemaakte schulden.
Toetredende vennoot ook aansprakelijk?
Tot voor kort vroegen alle betrokkenen zich af of deze hoofdelijke aansprakelijkheid ook van toepassing was op vennoten die pas waren toegetreden op een pas toegetreden en dit voor schulden die voor zijn toetreding werden gemaakt.
Hoge Raad brengt meer duidelijkheid
Het was de Hoge raad die in zijn uitspraak van maart 2015 deze aanslepende onduidelijkheid ongedaan maakte. In deze uitspraak stelt de Hoge Raad duidelijk dat deze hoofdelijk aansprakelijkheid van de vennoten alle schulden betreft. Dus zowel de schulden die ten tijde van de toetreding tot de vennootschap reeds bestonden als diegene die na de toetreding worden gemaakt.
Verhaalmogelijkheid voor schuldeisers
Deze uitspraak is alvast positief voor schuldeisers. Die hebben voortaan dus een extra verhaalmogelijkheid bij de toetreding van een vennoot. Het is dus van groot belang dat deze nieuwe vennoot hiervan vooraf op de hoogte is.
Onderlinge draagplicht
Toetredende vennoten hebben nu ook de mogelijkheid om met de andere vennoten duidelijke afspraken te maken over de onderlinge draagplicht van eventueel bestaande schulden. Toetredende vennoten hebben voortaan bijkomende mogelijkheden om hun eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken. Het zijn de toetredende vennoten die van deze extra mogelijkheden gebruik kunnen maken. Het is dus van groot belang dat ze van deze jongste ontwikkelingen op de hoogte zijn. Vooraleer een definitieve beslissing te nemen kunnen ze best bij notariskantoren informeren over hun rechten en hun plichten.
Geef een reactie