Een boekjaar heeft betrekking op de periode waarover een financieel verslag wordt ingediend. Zo een verslag bestaat uit verschillende onderdelen. Het bevat altijd de jaarrekening, het jaarverslag en de uitvoering van de inkomstenbelasting. Een normaal boekbaar bestaat steeds uit twaalf maanden en loopt samen met een kalenderjaar. Dus van 1 januari tot en met 31 december.
Oprichting BV op ander moment
Men spreekt van een zogenaamd gebroken boekjaar als men met een nieuwe onderneming start in de loop van een kalenderjaar. Ieder boekjaar neemt immers een aanvang op het ogenblik dat de onderneming wordt opgericht en loopt standaard tot 31 december.
Alleen ondernemers met een B.V. kunnen een verlengd eerste aanvragen. Alle andere bedrijfsvormen komen daar niet voor in aanmerking.
Een verlengd eerste boekjaar
Als men in de loop van een kalenderjaar start met een nieuwe onderneming kan men een zogenaamd verlengd eerste boekjaar aanvragen. Men wil daarmee vermijden dat een startende onderneming die bijvoorbeeld slechts enkele maanden actief is direct een belastingaangifte zou moeten indienen met al het werk dat daar bij hoort van de accountant en boekhouder. Het boekjaar voor zo’n startende ondernemingen met een verlengd eerste boekjaar loopt dan tot 31 december van het daaropvolgende jaar.
Voordelen van een verlengd eerste boekjaar:
- Tijdwinst: Startende ondernemers stellen in een verlengd eerste boekjaar één jaarrekening minder op
- Minder onkosten voor zijn accountant
- Lagere administratiekosten
Nadelen van een verlengd boekjaar
- Mogelijk lange onzekerheid over de eerste belastingaanslag.
- Belastingverhoging in het 2e jaar zorgt voor hogere aanslag 1e jaar
Een eventuele belastingverhoging voor het volgende jaar geldt ook voor de eventuele winst die tijdens het eerste verlengd boekjaar werd gemaakt. onze fiscalisten kunnen u hierbij adviseren.
Geef een reactie